Według dietetyków (ale nie tylko) śniadanie jest to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jednak wiele osób systematycznie je pomija. Niektórzy ludzie w porze porannej mogą nie mieć apetytu, zaś inni nie mają czasu, aby je spożyć. Prawdopodobnie zachętą do konsumpcji śniadań mogą być wyniki nowych analiz, które przeprowadzono przez Endocrine Society. Badania te dowiodły, że dzięki jedzeniu obfitych śniadań dużo łatwiej jest zredukować nadprogramową masę ciała.
W jednym z roczników naukowych (The Journal of Clinical Endocrinology & Metaboslim), została opublikowana informacja o tym, że osoby spożywające rano duże śniadania, wydatkują przeszło dwa razy więcej energii (kalorii) w ciągu doby w odniesieniu do ludzi, którzy na miejsce obfitych śniadań jedli duże obiady. Ponadto, ludzie, którzy wolą porządne, posiłki o poranku, wykazują mniejszą ochotę na spożywanie słodyczy, oraz mają równomierny poziom glukozy we krwi w ciągu całego dnia.
Eksperci przez okres 3 dni, kontrolowali kondycję zdrowotną 16 ochotników, którzy naprzemiennie spożywali śniadanie o niskiej kaloryczności oraz wysokoenergetyczny obiad bądź obfite w kalorie śniadanie wraz z niskokalorycznym obiadem. U osób poddanych analizie monitorowano funkcjonowanie metabolizmu, apetyt na słodycze, poziom głodu i stężenie cukru we krwi.
Specjaliści odkryli, że osoby spożywające wysokoenergetyczne śniadania mieli około 2, 5 razy przyspieszony metabolizm niż ochotnicy spożywający wysokoenergetyczne obiady. Śniadania niskokaloryczne znacznie szybciej skutkowały ponownemu odczuciu głodu oraz sięganiu po zwykle niezdrowe przekąski w ciągu doby.
Według autorów testy mogą mieć istotne znaczenie w opracowywaniu nowych diet dla ludzi, którzy chcą zredukować masę ciała oraz dla tych, którzy zmagają się z opornością na insulinę i cukrzycą. W dodatku specjaliści sugerują, że obfity obiad niekorzystnie oddziałuje na nadmiar glukozy w ustroju. Dla uniknięcia schorzeń metabolicznych, zamiast dużych ilości kalorii w porze obiadowej, powinno się zacząć spożywać wysokokaloryczne śniadania.
Nie spożywanie śniadania hamuje metabolizm oraz powoduje zwiększenie odczuwania głodu w ciągu dnia. W rezultacie może to skutkować przejadaniem się. Jednak to właśnie bogate śniadanie jest bardziej zgodne z naturalnym dziennym rytmem człowieka. Rano najefektywniej działa metabolizm i właśnie wtedy komórki są najbardziej wrażliwe na działanie insuliny. Dodatkowo, po śniadaniu ludzie z reguły są bardziej aktywni jeśli chodzi o sport, ponieważ na bieżąco spala spożyte wraz z pokarmem kalorie.
Eksperci od zdrowego odżywiania zachęcają, do konsumpcji właściwie zbilansowanych śniadań. Posiłek ten powinien zawierać składniki takie jak jogurt naturalny, warzywa, jaja, płatki owsiane, owoce. Należy unikać żywności nadmiernie przetworzonej (słodkich bułeczek, parówek, niektórych płatków śniadaniowych, konserw mięsnych, zup instant, a także wiele innych artykułów żywnościowych). Wyroby te, oprócz wysokiej ilości kalorii, zawierają zazwyczaj mnóstwo dodatkowych substancji chemicznych, niekoniecznie wpływających neutralnie na organizm.