Rozwiązaniem wielu problemów zdrowotnych może być dieta wegetariańska. Odpowiednio skomponowana zapobiega wielu chorobom m. in. chorobom cywilizacyjnym. Dieta roślinna wiążę się też zazwyczaj ze zmianą sposobu życia i postrzegania świata. Zmieniając, sposób odżywiania powinniśmy, robić to w rozsądny i przemyślany sposób – wegetarianizm stosowany w racjonalny sposób zapobiega wielu schorzeniom oraz ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie.
Osoby będące na diecie lub przechodzące na dietę wegetariańską czynią to z różnych pobudek. Zazwyczaj są to względy ideologiczne, religijne oraz chęć pomocy zwierzętom, z których pozyskiwane jest mięso. Przyczyną zmiany odżywiania jest też często pogląd głoszący, że jedzenie mięsa jest niezdrowe. Niezależnie od pobudek, które nami kierują, musimy pamiętać, że tylko pełnowartościowa i odpowiednio dobrana dieta może być zdrowa i zaspokajać nasze potrzeby. Wykluczenie z diety mięsa oraz złe stosowanie diety wegetariańskiej może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Zasady stosowania diety
• Dieta wegetariańska powinna być urozmaicona – w diecie powinny znaleźć się owoce, warzywa, produkty mleczne i wysokobiałkowe, produkty zbożowe. Zróżnicowana urozmaicona dieta bogata w świeże produkty pomoże uniknąć niedoborów wynikających z wyeliminowania mięsa z jadłospisu.
• Mąka i produkty zbożowe – stosując, dietę powinniśmy, wybierać mąkę i produkty zbożowe z grubego przemiału. Razowy chleb z dodatkiem nasion słonecznika, ciemny ryż, kasza gryczana i jaglana, otręby pszenne oraz różnego rodzaju kiełki powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Ziarna (słonecznika, sezamu, dyni itp.) dostarczą nam witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Orzechy i migdały dostarczą organizmowi witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
• Rośliny strączkowe – nasiona roślin dostarczają organizmowi witaminy z grupy B, błonnik, składniki mineralne oraz białko. Polecane są wszystkie odmiany fasoli, bób, soja, soczewica, cieciorka i groch.
• Produkty powinny być stosowane zamienne – sałatki i świeże soki, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, jajka, produkty zbożowe powinny znaleźć miejsce w naszym tygodniowym jadłospisie.
• Nabiał – mleko, jogurty, kefiry, maślanki to doskonałe źródło wapnia. Kwas mlekowy zawarty w tych produktach wspomaga pracę jelit i działa korzystnie na przewód pokarmowy. Jaja to źródło substancji odżywczych – w tygodniu powinniśmy zjadać od 4 do 5 jajek.
• Tłuszcze roślinne – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E. Najbardziej wartościowe oleje to te tłoczone na zimno – do smażenia polecany jest olej rzepakowy, oliwa. Polecane oleje na surowo np. do sałatek to: oliwa, olej sojowy, olej lniany, olej rzepakowy, olej kukurydziany.
• Właściwe nawodnienie – woda pełni istotną funkcję w organizmie, zalecane dzienne spożycie płynów to 2, 5- 3 litry. Polecane są herbatki ziołowe, herbata zielona i woda.
Właściwie stosowana dieta wegetariańska może działać prozdrowotnie i chronić organizm przed różnego rodzaju chorobami – należy jednak pamiętać, że niewłaściwie zbilansowana może spowodować groźne niedobory. Osoby starsze, dzieci i młodzież powinny stosować dietę pod okiem specjalisty dietetyka – niedobory wynikające z diety mogą doprowadzić do opóźnienia rozwoju, krzywicy, niedożywienia oraz pogorszenia stanu zdrowia u osób starszych. Dieta nie jest też polecana osobom mającym duże zapotrzebowanie na energię np. sportowcom oraz osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną.