Ser, jogurt, mleko, śmietana, masło – mleko krowie jest częścią naszej diety od tysięcy lat. Ostatnio jednak opinie na temat jego wpływu na nasze zdrowie stały się bardzo wyraźne. Podczas gdy niektórzy ludzie cenią sobie produkty mleczne za siłę naszych kości, inni uważają, że są one szkodliwe dla naszego zdrowia i należy ich unikać.
Czy jedzenie produktów mlecznych jest naturalne?
Poza spożywaniem mleka innego zwierzęcia, człowiek jest jedynym żywym stworzeniem, które nadal spożywa je jako dorosłe. Możemy więc zadać sobie pytanie: czy to naprawdę naturalne, że dorosły człowiek pije mleko, które ma za zadanie sprawić, że cielę nabierze setek kilogramów w ciągu kilku miesięcy?
Laktoza, cukier obecny w mleku, składa się z 2 cukrów: glukozy i galaktozy. Aby ją strawić, potrzebujemy enzymu (laktazy), który rozkłada te 2 cukry. Jednakże ten enzym, obecny u dzieci, znika w dorosłym życiu większości z nas: 75% dorosłej populacji świata jest zatem nietolerancyjna dla laktozy! Ta powszechna nietolerancja rodzi pytania o spożycie produktów mlecznych.
Produkty mleczne dla wzmocnienia kości?
Wapń, który jest niezbędny dla rozwoju naszych kości i ich siły, jest obecny w dużych ilościach w produktach mlecznych. Dlatego często słyszy się, że trzeba spożywać co najmniej jeden produkt mleczny dziennie, aby zachować siłę kości przez całe życie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy.
Badania wykazały jednak, że kraje skandynawskie, które spożywają najwięcej produktów mlecznych, są krajami o najwyższym poziomie osteoporozy. W przeciwieństwie do Republiki Południowej Afryki, która konsumuje bardzo mało i ma bardzo dobre zdrowie kości.
Ponadto nadmierne spożycie białek zwierzęcych zwiększa zakwaszenie organizmu, a tym samym osłabia kości. Mogłoby to wyjaśnić wyniki badania dotyczącego krajów skandynawskich.
Jakie produkty mleczarskie wybrać?
Jeśli jesteś tolerancyjny na laktozę, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać produkty mleczne, korzystając z ich korzyści i zmniejszyć ich szkodliwe skutki.
Najzdrowsze produkty mleczne to te, które pochodzą z rolnictwa ekologicznego i przyjaznego dla środowiska, od wypasanych zwierząt. Są one znacznie bogatsze w składniki odżywcze i witaminy.
Sfermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt czy kafir, zawierają bakterie probiotyczne, które mają wiele korzyści dla organizmu. W szczególności zawierają one witaminę K2, która wspomaga krzepnięcie krwi i wzmacnia zdrowie układu krążenia. Ponadto, sfermentowane przetwory mleczne pomagają zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia cukrzycy 2.
Niskotłuszczowe czy całe? Gdy odkryto szkodliwy wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie układu krążenia i przyrost masy ciała, eksplodowała sprzedaż produktów niskotłuszczowych. Jeśli jednak porównać jogurt niskotłuszczowy z normalnym jogurtem, różnica w ilości tłuszczu między nimi wynosi tylko 1,5 g . Więc nie ma sensu brać ich nisko-tłuszczowych. Najlepiej wybrać je tak naturalnie, jak to możliwe (a więc bez dodatku cukrów).
Podsumowanie.
Nie ma absolutnej prawdy o produktach mlecznych, a skutki mogą być różne u poszczególnych osób. Dla osób, które nie są nietolerancyjne, można spożywać produkty mleczne, ale zachowują rozsądek. To nie jest codzienna konieczność, wapń można znaleźć w innych potrawach! Mądrzej jest spożywać rzadziej, ale lepszej jakości.
Pomyśl również o łatwiejszym do strawienia mleku owczym lub kozim oraz o roślinnych alternatywach, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Preferować produkty wysokiej jakości bez dodatku cukrów i pochodzące od wypasanych zwierząt.