Blog

Każda osoba, która chce otworzyć piekarnię, będzie musiała zmierzyć się z wyborem odpowiedniego pieca. Współczesna oferta maszyn jest bardzo różnorodna. Co więc powinniśmy wziąć pod uwagę, aby dokonać dobrego wyboru?

Piec piekarniczy – co możemy znaleźć na rynku?

Piece piekarnicze możemy sklasyfikować na wiele sposobów. Najczęściej dzielimy je w zależności od powierzchni wypiekowej, trzonu czy rodzaju paliwa. Szczególnie ta ostatnia kategoria jest bardzo szeroka. Znajdziemy bowiem modele zasilane gazem, olejem, węglem, drewnem, pelletem, a także prądem elektrycznym. Trzon natomiast występuje wyłącznie w piecach wsadowych. Jeśli w dodatku będzie on ruchomy, to komora wypiekowa będzie mogła wyjeżdżać na zewnątrz pieca. Innym rozwiązaniem będą z kolei piece obrotowe. Wewnątrz komory znajduje się obracający się wózek piekarniczy. Gorące powietrze jest natomiast rozprowadzane po wnętrzu pieca dzięki specjalnej turbinie. Powierzchnia nowoczesnych pieców jest także zróżnicowana. Dla małych i średnich piekarni wystarczające będą te piece, których powierzchnia nie przekracza 10 m2.

Piece rurowe – kto je oferuje?

W podjęciu ostatecznej decyzji odnośnie wyboru pieca może nam pomóc także wskazanie naszych potrzeb i oczekiwań. Warto pochylić się chociażby nad kwestią ekonomiczności takiej maszyny. Powinniśmy wybrać taki piec, który pozwoli nam usprawnić produkcję, a przy tym ograniczyć jej koszty. Dlatego warto wybrać modele zasilane na gaz i pellet. To one są obecnie najbardziej oszczędnymi urządzeniami. Zwróćmy także uwagę na liczbę komór w piecu. Jeśli chcemy wytwarzać różne rodzaje pieczywa, powinniśmy wybrać modele dwu-, a nawet trzykomorowe. Dobrym rozwiązaniem będą także piece rurowe. Znajdziemy je w internetowej ofercie polskich dostawców. Wystarczy kliknąć w ten link https://bakeres.pl/piece-rurowe/. Wybierając urządzenia od sprawdzonych dostawców, nie musimy obawiać się o ich trwałość. Tego rodzaju piece rurowe są przystosowane do wielogodzinnej pracy. Są także w stanie zapewnić równomierne wypieki przez długi czas.

Leave a Comment