Błonnik to rodzaj węglowodanów występujących w niektórych rodzajach żywności i roślin, które po spożyciu przechodzą przez żołądek w stosunkowo niezmienionej postaci.
Badania twierdzą, że regularne spożywanie błonnika może mieć ogromny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym lepsze trawienie i mniejsze ryzyko chorób przewlekłych.
Oto jego inne korzyści zdrowotne, a także jego źródła.
Błonnik zmniejsza poziom glukozy
Badania sugerują, że spożywanie posiłków bogatych w błonnik może naprawdę pomóc zmniejszyć skoki poziomu cukru we krwi w organizmie, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.
Jeśli diabetyk spożyje posiłek o dużej zawartości węglowodanów, dostarczenie rozpuszczalnego błonnika ma właściwość kontrolowania skoków poziomu cukru we krwi nawet po posiłku.
Jednak ze względu na stan zdrowia nadal należy kontrolować spożycie węglowodanów.
Czy błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy?
Czy błonnik jest dobry na odchudzanie?
Badania pokazują, że gdy dana osoba zaczyna codziennie spożywać błonnik pokarmowy, może to znacznie zmniejszyć jej apetyt.
Błonnik ma tendencję do wchłaniania wody w jelitach, co z kolei spowalnia wchłanianie składników odżywczych, zwiększając uczucie pełności w żołądku.
Mniejsze spożycie kalorii automatycznie prowadzi do zmniejszenia masy ciała, a tym samym wspomaga odchudzanie.
Błonnik, a kontrola nadmiaru cholesterolu
\Niektórzy uważają, że błonnik ma zdolność kontrolowania nadmiernego poziomu cholesterolu w organizmie, utrzymując go poniżej alarmującego poziomu.
Pozbycie się nadmiaru cholesterolu oznacza, że wszystkie tętnice wewnętrzne pozostaną wolne od zatorów, chroniąc serce przed nagłymi atakami, zatrzymaniem akcji serca i innymi problemami związanymi z sercem.
Badania sugerują, że na każde 7 gramów błonnika spożywanego dziennie, ryzyko chorób serca spada o 9%.
Lepsze trawienie, mniejsze ryzyko raka i zdrowsze kości, dzięki błonnikowi
Błonnik przyspiesza wydalanie stolca z organizmu, czyniąc go bardziej miękkim i grubszym, co łagodzi problemy zdrowotne, takie jak zaparcia i poprawia ogólne trawienie.
Regularne spożywanie błonnika może obniżyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka o 10%.
Rozpuszczalny błonnik w soi, owsie i pszenicy może zwiększyć zawartość wapnia w organizmie, wzmacniając tym samym gęstość kości.